Emziklilik Döneminde Beslenme
Anne sütü doğumdan sonra insan vücudunun büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan tüm enerji ve besin öğelerini yeterli, dengeli ve sağlıklı miktarlarda içeren en güvenilir besindir. Yeterli ve dengeli beslenen, ihtiyacı olan tüm enerji, karbonhidrat, yağ , protein , vitamin ve mineralleri tüketen emzikli bir anne günde yaklaşık 700 – 850 ml kadar süt üretir.
Anne sütü doğumdan sonra insan vücudunun büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan tüm enerji ve besin öğelerini yeterli, dengeli ve sağlıklı miktarlarda içeren en güvenilir besindir. Yeterli ve dengeli beslenen, ihtiyacı olan tüm enerji, karbonhidrat, yağ , protein , vitamin ve mineralleri tüketen emzikli bir anne günde yaklaşık 700 – 850 ml kadar süt üretir. Anne Sütünün besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur. Koruyucu etmenler içerir. Enfeksiyonu önleyen Ig’ler (IgA, IgG ve IgM) içerir. Sindirime yardımcı aktif enzimler ve büyüme faktörleri içerir. Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (Tip I diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi) Alerjiye karşı koruyucudur. Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu ve gastrointestinal sistem enfeksiyonları daha az görülür. Anne sütü her zaman sterildir, ısı derecesi idealdir. Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Emzirme emziren annelerin sağlığı için de koruyucudur(Göğüs kanseri, over kanseri, osteoporoz , anemiye karşı)
Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt salgısı için gerekli besinler annenin kendi gereksinmesine ek sayılmalıdır. Yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin öğeleri, annenin tükettiği besinler ile kendi vücut depolarından sağlanmaktadır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak vücudundaki besin öğesi depolarını dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini karşılamaktır. Emziklilik dönemi gebelik dönemi gibi beslenme açısından dikkat gösterilmesi gereken önemli bir dönemdir. Bu nedenle doğum yapan kadınlar bebeklerini emzirdikleri süre boyunca vücut ağırlıklarıyla ilgili herhangi bir endişeye kapılmadan, kilo verme amaçlı kısıtlı ve sağlıksız diyetler uygulamadan yeterli beslenme tutumu geliştirmelidirler.
Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Süt üretimi için sıvı tüketiminin yeterli olması gerekmektedir. Günde 2,5-3 litre sıvı tüketiniz.
- Günde 5 su bardağı süt, yoğurt, ayran tüketiniz. Bu besinler günlük protein ve kalsiyum ihtiyacınızın karşılanması açısından önem taşır.
- Hayvansal kaynaklı protein ve demir ihtiyacınızı karşılamak için yumurta, et, tavuk, balık tüketmeye özen gösteriniz.
- Vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamak için günde 5 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze tüketiniz.
- Vitamin, mineral ve posa kaynağı olması bakımında kuru baklagiller ve yağlı tohumlara (ceviz, fındık, badem) beslenmenizde yer veriniz.
- Sebze ve meyveleri korumak amaçlı kullanılan tarım ilaçları ve pestisitler anne sütüne geçişlidir. Bu nedenle sebze ve meyveleri çok iyi yıkamaya özen gösteriniz.
- Hazır meyve suları, gazlı içecekler, sucuk salam sosis gibi işlenmiş et ürünleri, et suları, hazır çorbalar, boya maddesi içeren gıdalarda bulunan katkı maddeleri anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle bu besinlerden uzak durmaya dikkat ediniz.
- Kafein anne sütünden bebeğe geçerek bebekte uykusuzluk ve huzursuzluk yapabilmektedir. Bu nedenle kahve tüketmekten kaçınınız. Çay, demiri bağlayarak atma ve anemiye neden olma özelliğine sahip maddeler içerdiğinden öğünlerle beraber tüketmeyiniz.
- Anne çayları galaktagog etki göstererek süt salgılanmasını başlatır, üretilen süt miktarını artırır. Bu çaylardan tüketebilirsiniz.
- Sigara ve alkol tüketmeyiniz.