Sağlıklı Bir Yaşam İçin… SU İÇİN !

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte özellikle su ve sıvı tüketiminin önemi de artmaktadır. Terleme ile vücuttan sıvı atımı arttığı için vücudun su ihtiyacı da artmaktadır.

Günlük sıvı ihtiyacı kg başına 35 ml’dir. Yani kg başına 35 ml su tüketilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü sıvı kaybını önlemek için günde en az 10 bardak; erkekler için 14 bardak su tüketilmesini önermektedir. Bununla birlikte terlemeyle kaybedilen sıvı ve mineralleri yerine koymak için sade soda tüketilmelidir.

Gün içerisinde diüretik etki gösteren çay, kahve gibi içeceklerin sıvı atılımını arttıracağı için fincan başına 1 bardak su ilave olarak içilmelidir.

Yaz sıcaklarında alternatif olarak buzlu yeşil çay, sodalı ayran, komposto (şekersiz), cacık tercihi ile sıvı alımını arttırabilirsiniz.

Ek olarak; su içmek kilo vermeyi kolaylaştırır.

İştahı bastırır ve depolanmış yağların metabolize edilmesine yardımcı olur.

Besinlerin sindirimine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerinin devamlılığını sağlar.

Yapılan araştırmalara göre, sıvı alımı azaldıkça vücutta yağın depolaması artmaktadır. Bunun nedeni böbrekler yeterli sıvı alımı olmayınca sağlıklı çalışmaz ve böylece yükün bir kısmı karaciğere yüklenir. Karaciğer yağı bedenin kullanabileceği enerjiye çevirmekle görevlidir ve tam kapasite çalışamazsa yağlar bedende depolanıp kalır.

Vücuda gerekli su alımı olmaz ise; çalışma kapasitesi düşebilir, baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu görülebilir. Eklem ve kas ağrılarının sebebi de susuzluk olabilir.

Beden yeterli su alınca vücut tam kapasite ve doğru bir şekilde çalışır. Sağlıklı günler.