Saç dövmesi (Saç Simülasyon) olarak bilinen bu yöntem, dünyada HairPigmentation, MicroHairPigmentation, ScalpMicroPigmentation, ScalpPigmentation olarak da adlandırılır.

Saç ekimi işlemine rakip gibi gözükse de, esasında saç ekimini tamamlayıcı bir özelliği de vardır.
Saç ekimi işlemi; kafada en zor saç dökülen nokta olan yanlardan ve kafanın arkasından alınan köklerin seyrek olan bölgeler olan önlere ve tepelere transfer edilmesi olayıdır. Taşınan köklerden ilk saçlar 4 ay içinde dökülüp, sonraki 4ay boyunca tutabilen saçlar yeniden çıkmaktadır. Ancak bazen saç ekimi denilen transfer olayında tutabilen sağlıklı saç oranı ya çok düşük olmakta, ya da donör kök dediğimiz taşımaya elverişli kök yetersiz kalmaktadır. Donör saç kökü yetersiz olunca da hasta ya topik, ya protez saç kullanmakta ve yahut parlayan saç dipleriyle ve az saçıyla yaşamaya devam etmektedir. Saç sorunları; özellikle orta yaşlarda kişinin yaşlı göstermesi gibi bir sorunu beraberinde getirdiği için psikolojik sıkıntılara sebep olmaktadır. Topik, protez gibi çözümlerden sıkılan ya da hiç bu çözümlere başvurmak istemeyen kişilere son çare olarak saç dövmesi denilen saç pigmentasyon yöntemi sunulmaktadır. Saç ekiminde eksik kalan bölgeler ve donör saçların çıktığı boşluklar saç dövmesi ile kapatılabilmektedir.

Saç dövmesi tekniği, klasik dövme makineleri kullanılarak yapılmıyor. Kullanılan iğnelerden tutun da, boyasına, deri altı uygulamasının hassaslığına, derinliğine kadar kendine has bir tekniği var. Hem erkeklere hem de bayanlara uygulanabilmektedir.

Saç dövmesi en doğal görüntüyü kısa saçta veriyor olsa da, uzun ve seyrek saçlı insanlara da uygulanabiliyor. Uzun saçların arasına uygulanan sıklık ile kısa saçların ya da kel kafaya uygulanan saç dövmesi sıklığı farklılık göstermektedir.

Saç dövmesi işlemi; saç dökülmesi sonucu kellik yaşayan insanlar dışında bazı hastalıklara ve kafa yanığı izlerine de uygulanmaktadır.