Fazla kilo şikayetimiz olduğunda sağlığımızdan çok, dış görünüşümüzü başkalarına benzetmeye çalışmakla ilgileniyoruz. Özellikle bahara ve yaza doğru artan zayıflama merakımız sadece toplum için yaşadığımızın bir kanıtı. Fakat atladığımız nokta televizyon veya reklamlarda gördüğümüz vücutlara benzemek yerine kendi ideal kilomuza gelmek, korumak, doğru beslenmeyi ve sporu alışkanlık haline getirmek bizi daha sağlıklı olma yolunda götürecektir.
Çoğu zaman diyet yaptığımızı çevremizden saklıyoruz. Alacağımız tepkiden korkuyoruz. Aslında buna mecbur bırakılıyoruz. Bir kere yemekten bir şey olmaz, bunu ye öğlen yemezsin demek, can boğazdan gelir demek, bunu yedikten sonra hareket edersin spora gidersin demek kişiyi amacından uzaklaştırmaktır. Amacından uzaklaşan insanlar kaçamak yapma sıklığı en yüksek olan kişilerdir. Halbuki diyet yapmak sağlıklı beslenmeyi seçmek olumsuz bir seçim değildir. Kişiler özellikle diyete başladıkları ilk haftalarda motive olmak konusunda zorlanıyor. Gün içerisinde toplumda sürekli yediklerini kısıtlayan bireyler gün sonunda yediklerinden mutlu olmayan, gizli saklı yeme eğiliminde oluyorlar.
Peki bu durumdan kurtulmak için ne yapabilirsiniz?
- Sağlıklı beslenmeyi hedeflediyseniz, bu hedeflere sizi ulaştıracak olan diyetisyeninizle iş birliği yaparak bu süreci daha kolay ve mutlu geçirebilirsiniz.
- Hayır demeyi öğrenin. Kişileri güzel bir dille hayır deyin.
- Ana ve ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Öğün atlamayın.
- Ara öğünlerinizi sosyal ortamlara katılmadan önce organize etmeye çalışın.
- Hedefler koyun fakat hedeflerinizde gerçekçi olun. Gerçeklerden uzaklaşmak motivasyonunuzu düşürür.
- Hedeflerinize giden yolda fedakarlık yapmaktan kaçınmayın.
- Düşük kalorili diyetlerden uzak durun.
- Zayıflama çayları, zayıflama hapları, tek tip beslenme sağlığınızla oynamanıza neden olur.Sizi ideal kilonuza ulaştıracak olan tek şey dengeli ve düzenli beslenmenin yanı sıra mutlaka düzenli egzersiz yapmaktır.
- Hayatınızı planlayın.
- Planınıza sadık kalın.
- Hareket etmeyi ihmal etmeyin.