Gıda İntoleransı | Besin İntoleransı | Pinner Test Nedir?
Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz birçok gıda, vücudumuzda olumsuz etkiler yaratıyor olabilir. Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir yumurta, eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise, vücudumuz bu yumurtanın içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlayabilir. Bu olumsuz etki “Gıda İntoleransı“ olarak adlandırılır ve vücutta kilo almadan, birçok kronik rahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açabilir.
Bazı Proteinler Amino Aside Parçalanamazsa Ne Olur?
Vücudumuzda çeşitli enzimlerin olmayışı, bağırsak florasında bozukluklar veya geçirgen bağırsak sendromu gibi hastalıklar, besinlerin bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanmasını engeller ve gıdalar kana parçalanmadan geçerler. Savunma sistemi bunlara yabancı bir madde gibi muamele yapar ve aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir. Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar. Yükselen CRP değerleri en başta halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi semptomlara yol açar. Hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık gelişmeye başlar., Özetle, Gıda intoleransı(besin intoleransı), kişiye özel olarak, belirli gıdaların sindirim güçlüğünü ifade eder. Gıda İntoleransı(besin intoleransı) geçici veya kalıcı olabilir.
Geçici Gıda İntoleransına aşağıdaki durumlar sebep olabilir:
• Belirli bir gıdanın aşırı tüketimi.
• Bazı gıda katkılarına vücudumuzun geçici olarak verdiği olumsuz tepkiler.
• Polen sezonu gibi özel dönemlerin vücudumuzda etkileri.
• Soğuk algınlığı, grip veya çeşitli virütik hastalıklar.
• Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan Candida gibi çeşitli bağırsak mantarları.
• Kadınlarda ovulasyon sırasında veya adet öncesi zamanlarda geçici gıda intoleransı görülmesi daha muhtemeldir. Gebelik öncesi veya sonrası hormonal değişiklikler de geçici gıda intoleransına(besin intoleransına) neden olabilir.
Gıda İntoleransı | Besin İntoleransı | Pinner Test
Bir gıdayı sindirmek için gerekli olan bir enzimin vücutta eksikliği veya kronik geçirgen bağırsak sendromu hastalığı, kalıcı gıda intoleransının ana sebepleridir.
Enzim Nedir Ve Enzim Eksikliği Nedir?
Enzimler vücutta gıdaların sindirilmesini sağlar. Bunlar sindirim sistemi, karaciğer, böbrekler ve vücudun diğer yapılarında bulunur. Enzim eksikliği olan bir kişide, enzim vücut tarafından yeterli oranda üretilmez. Bu, genellikle, enzim üretmek için gerekli kodun mevcut olmaması ya da herhangi bir şekilde deforme olmasından kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Enzim eksikliğinde, hastaların organ fonksiyonlarında problem oluşur ve Gıda İntoleransı ile karşılaşılabilir.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?
İnce bağırsaktaki emilimi kontrol eden dokuların düzgün çalışmaması ile ortaya çıkar. Bu durum, istenmeyen maddelerin kana karışmasına neden olur.
Gıda Alerjisi ve Gıda İntoleransı(Besin İntoleransı) Arasındaki Fark Nedir?
Gıda Alerjisi
Gıda alerjisi erişkin nüfusun yaklaşık % 2′sini etkiler ve oldukça nadirdir. Bir alerjik reaksiyon sırasında, vücudun bağışıklık sistemi ‘işgal’ edildiğine inanır ve yanlışlıkla zararlı olduğunu düşündüğü yiyeceği uzaklaştırmak için IgE (İmmünglobulin E) antikorları üretir. Bu durumda vücudun tepkisi hafif ya da hayati derecede şiddetli olarak değişebilir.
Gıda İntoleransı(Besin İntoleransı)
Alerjinin aksine, gıda intoleransı, genelde hayatı tehdit edici olmayan, ancak birçok uzun süreli hastalığa sebep olan biyolojik reaksiyonlardan oluşur. Gıda alerjisinden farklı olarak IgE (İmmünglobulin E) antikorları değil igG antikorları üretilir. Gıda intoleransı gıda alerjisinden çok daha yaygındır ve dünya nüfusunun yarıdan fazlasını etkiler.
Obezite ve Gıda İntoleransı Arasındaki İlişki Nedir?
Neden Aşırı Yiyoruz?
Hem açlık hem de depresyon önemli bir sorunla ilgilidir: “Vücudumuzda Serotonin eksikliği”.
Serotoninin, ruh hali üzerindeki etkisi genel olarak bilinmektedir ancak çok önemli bir etkisi daha vardır: “Bizim doymuş hissetmemizi sağlar.” Bilimsel araştırmalarda, sağlıklı serotonin üretimi olmayan insanların, ağır bir yemekten sonra dahi doymadıkları kanıtlanmıştır ve bu kişilerin depresyon oranları da sağlıklı kişilere kıyasla çok daha yüksektir.
Serotonin Vücudumuzda Nerede Üretilir?
Birçok kişi serotoninin sadece beyin tarafından üretildiğini zanneder ancak beyin serotoninin sadece yüzde 5’ini üretir. % 95’i ise ince bağırsakta üretilir.
Vücutta Serotonin Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?
Sağlıklı serotonin üretimi için, sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak gereklidir. Bağırsaklarımızda enflamasyon mevcutsa, serotonin üretimi düşer ve yan etkiler ortaya çıkar.
Gıda İntoleransı Romatizma (Romatoid Artrit) İlişkisi Nedir?
Gıda intoleransı ortaya çıktığında, vücudunuz histamin, prostaglandin ve diğer bağışıklık sistemi kimyasalları ile dolar. Bu kimyasallar aşındırıcı etkilere sahiptir ve eklemleri aşındırarak Romatizma gibi hastalıklara sebep olabilirler.
Pinnertest, enflamasyon ve Romatizma ve diğer şikâyetlere neden olan bu gıdaları algılayabilir.
York Üniversitesi, gıda intolerans testi sonuçlarına göre eliminasyon diyetlerinin yararlarını anlamak için bir anket * gerçekleştirdi.
Eklem ağrısı da dahil olmak üzere genel ağrıları olan 177 kişiden % 88’i ‘tetikleyici’ gıdalar çıkarıldıktan sonra iyileşme olduğunu bildirmiştir.
Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.
Gıda İntoleransı(besin intoleransı) Egzama Ve Cilt Hastalıklarına Nasıl Sebep Olur?
Egzama, ya da atopik dermatit; kaşıntı, kızarıklık ve pullanma ile karakterize edilen deri döküntüsünün bir türüdür. Bilimsel çalışmalar, gıdalara aşırı duyarlılığın egzamaya neden olan tetikleyiciler arasında olduğunu göstermektedir.
Pinnertest, enflamasyon, egzama ve diğer şikayetlere neden olan bu gıdaları algılayabilir. York Üniversitesi gıda intolerans testi(besin intoleransı testi) sonuçlarına göre eliminasyon diyetlerinin yararlarını anlamak için bir anket * gerçekleştirdi.
Egzama semptomları olan 183 kişiden % 83’ü ‘tetikleyici’ gıdalar(besinler) çıkarıldığında iyileşme olduğunu bildirmiştir. Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.
Gıda(Besin) İntoleransı, IBS, Şişkinlik ve Gastrointestinal Sorunlara Nasıl Sebep Olur?
Gıda intoleransı(besin intoleransı) ortaya çıktığında, vücudunuz histamin, prostaglandin ve diğer bağışıklık sistemi kimyasalları ile dolar. Bu kimyasalların enflamasyona neden olan son derece olumsuz etkileri vardır. Tıbbi çalışmalar, gastrointestinal sistemimizdeki enflamasyonun, IBS, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi sindirim bozukluklarına sebep olduğunu göstermektedir.
Pinnertest, enflamasyona, gastrointestinal sorunlar ve diğer şikayetlere neden olan bu gıdaları algılayabilir.
York Üniversitesi gıda intolerans testi sonuçlarına göre eliminasyon diyetlerinin yararlarını anlamak için bir anket * gerçekleştirdi.
IBS semptomları olan 777 kişiden % 84’ü ‘tetikleyici’ gıdalar çıkarıldığında iyileşme olduğunu bildirmiştir. Bunu kanda antikorlara pozitif IgG reaksiyonu gösteren gıdalar olarak tanımlıyoruz.
Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.
Şişkinlik semptomları olan 576 kişiden % 892’si ‘tetikleyici’ gıdalar çıkarıldığında iyileşme olduğunu bildirmiştir.
Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.
Gıda İntoleransı Migrene Nasıl Sebep Olur?
Serotonin üretimi, gıda intoleransı nedeniyle azalabilir. Azalmış serotonin salgısı migren ataklarını tetikler.
Pinnertest, enflamasyon, migren ve diğer şikayetlere neden olan bu gıdaları algılayabilir.
Bilimsel çalışmalar, migren atakları ve gıda intoleransı arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir.
York Üniversitesi, gıda intolerans testi sonuçlarına göre eliminasyon diyetlerinin yararlarını anlamak için bir anket * gerçekleştirdi.
Migren semptomları olan 259 kişiden % 76’sı ‘tetikleyici’ gıdalar çıkarıldığında iyileşme olduğunu bildirmiştir.
Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.
Gıda İntoleransı Yorgunluk Ve Halsizliğe Nasıl Sebep Olur?
Bilimsel çalışmalara göre, gıda intoleransı vücutta kronik enfeksiyonlara ve dolayısıyla kronik yorgunluklara sebep olabilir.
Pinnertest, yorgunluk, halsizlik ve diğer şikayetlere neden olan bu gıdaları algılayabilir.
York Üniversitesi bir gıda intoleransı testi sonuçlarına göre eliminasyon diyetinin yararlarını anlamak için bir anket * gerçekleştirdi.
Yorgunluk semptomları olan 436 kişiden % 87’si ‘tetikleyici’ gıdalar çıkarıldığında iyileşme olduğunu bildirmiştir.
Genel çalışmada, titizlikle önerilen diyeti takip insanların % 76’sı derhal ve % 68’i 3 hafta sonra yararını gördüklerini bildirmiştir.