1)SAÇ EKİMİ NEDİR ? (*)
Saç ekimi kıl köklerinin aktarma işlemidir. Saç ekimi, saç köklerinin kuvvetli ve yoğun olduğu bölgelerden (ense ve yan kısım) alınarak daha seyrek olan boş bölgelere ekilmesi işlemidir. Saç ekiminde kişinin kendi dokusu kullanıldığı için doku,kök uyumu % 100’dür.Günümüzün ilerleyen teknikleri ile saç ekim işlemlerinde çok daha doğal görünümler elde edilmektedir.
Saç dökülmesi ile kişilerde yaşanabilecek çeşitli psikolojik bozukluklar veya sosyal yaşamdan uzaklaşma gibi durumlar saç ekimi sayesinde ortadan kaldırılmaktadır.
2)SAÇ EKİM YÖNTEMLERİ
SAÇ EKİMİ FUE (=Follicular Unit Extraction)
Bu teknik, cerrahi bıçaklar (bisturi) kullanılmaksızın saç folüküler ünitelerinin özel bir iğne ile çıkarılması esasına dayanır. 0.5-1 mm’lik motorlu cihazlarla cildin üst tabakası, kıl ortada kalacak şekilde kesilmekte ve yine özel aletlerle foliküler ünite, alttaki gevşek dokulardan hiçbir zarar vermeden çıkarılmaktadır. Her bir foliküler ünite 2-4 saç ve kökünü içerir. Bu işlemden önce folikül çıkarılacak bölgedeki saçlar 1-2 mm kalacak şekilde traşlanır. Hem verici, hem de saç ekimi yapılacak alıcı alanda lokal anestesi uygulandıktan sonra alınan tek tek foliküller saçsız alana transplante edilir.
SAÇ EKİMİ FUT (=Follicular Unite Transplantasyon)
Saç ekiminde eski teknik olan FUT ( Foliküler Ünite Transplantasyonu ) yönteminde ense bölgesinde, İki kulak arasında yer alan bölgede saç köklerinin sıklığına , bu bölgedeki derinin esnekliğine ve ekim yapılacak alanın büyüklüğüne uygun şekilde deri parçasının şerit şeklinde çıkarılma işlemine denir.Plastik Cerrahi doktoru tarafından lokal anestezi ile yapılan operasyon sonucunda başın arka kısmında iz kalma olasılığı yüksektir.
FUT saç ekim yönteminde Plastik Cerrah tarafından alınan saçlı deri profesyonel ekip tarafından birli, ikili, üçlü gruplara (greft/foliküler ünite) ayrılıp ekime hazırlanır.
Günümüzde mikromotor sistemiyle yapılan FUE saç ekim yönteminde, FUT saç ekim yöntemi ile alınan greft sayısına yaklaşık oranda saç kökü alınabilmesi, bu yöntemin tercih nedenini ortadan kaldırmıştır. Ayrıca operasyon sonrası oluşan gerginlik ağrısı ve kalıcı iz nedeniyle FUT saç ekim yönteminin yerini mikromotor sistemiyle yapılan FUE saç ekim yöntemi almıştır.
3) FUT- FUE ARASINDAKİ FARK
FUT YÖNTEMİ FUE YÖNTEMİ
* İki kulak arası üst noktası hizasından geçen * Saçlar 0.5-1 mm lik aletlerle alınır
hayali bir çizginin alt bölümünden doku çıkarılır.
* Alınan saçların ortalama % 100’ü ekilir * Alınan saçların % 100 ü ekilir
* Ensede 2-3 gün gerginlik olur * Gerginlik olmaz
* Ekilecek yer kesilmediğinden iz kalmaz * Ekilecek yer kesilmediğinden iz kalmaz
* Saçlar uygun açıyla çıkar * Saçlar dökülmeden önceki gibi çıkar
* İstenilen şekil verilebilir * İstenilen şekil verilebilir
* Sadece ense saçları ekilebilir * Vücuttaki tüm kıllardan ekilebilir
* Ekilen saçlar ilk 15 gün içinde geçici olarak * Ekilen saçlar ilk 15 gün içinde geçici olarak dökülür.
* Yanık,yara izi gibi yerlere de ekilebilir * Yanık,yara izi gibi yerlere de ekilebilir
* İkinci seans en erken 6 ay sonra yapılabilir * İkinci seans 2-5 gün sonra yapılabilir
* Ameliyat sonrası 10-15 gün sonra dikiş alınır. * Dikişsiz yöntem olduğu için dikiş yoktur.
* Kaş,sakal,bıyık ekilebilir * Kaş,sakal,bıyık ekilebilir
* 15 gün ağır spor yasaklanır * 15 gün ağır spor yasaklanır
* Ameliyathane şartları gerektirir * Ameliyathane şartları gerektirir
* Bir seansta toplam 6.000-8.000 saç teli ekilebilir * Bir seansta toplam 6.000-8.000 saç teli ekilebilir
* Sınırsız uzar * Ense kılı sınırsız uzar, vücut kılI 7-8 cm uzar
4)SAÇ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
SAÇ DÖKÜLME BELİRTİLERİ, NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Erkeklerde Sac Dökülme Belirtileri ve Nedenleri?
Genellikle soygeçmişinde dökülme hikayesi vardır.
- Yağlı, kepekli, kaşıntılı saçlı deri
- Psikolojik, sinirsel kişilik
- Dökülme önce alın sınırında başlar ve ilerler, sonra tepeden başlayan bir açılma olur. Tanı genellikle klinik görünümle konur.
- Saç çekme testi genellikle pozitiftir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Belirtileri ve Nedenleri?
- Kadın tipi (Androgenetik Alopecia) ; en sık görülen tiptir.Tepede saçlar azalır, seyrekleşir, incelir, kısalır ve daha az pigment içerir.
- Erkek tipi (Androgenetik Alopecia); nadir rastlanır
- Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi.
- Tiroid hormonlarındaki düzensizliğe bağlı saç dökülmesi.
- Yumurtalık kistlerine bağlı hormonal düzensizlikler sonucu oluşan saç dökülmesi.
- Doğum sonrası hormonal düzensizlikler sonucu oluşan saç dökülmesi.
- Strese bağlı saç dökülmesi.
Günümüzde saç dökülmesi başlangıcı ergenlik yaşlarına kadar gerilemiştir.Saç ekimi operasyonunda dünya genelinde kabul edilen yaş sınırı 22 dir. Saç dökülmesi sorunu yaşayan daha genç yaştaki kişilere uzmanlar saç tedavisi önermektedirler.
5)SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüm dünyada fiziksel gelişimini tamamlamış kadın ve erkeklerin % 70’i çeşitli nedenlerle saç dökülme sorunu yaşamaktadır.
- Genetik faktör nedeniyle saç dökülmesi,
- Hormonlar nedeniyle saç dökülmesi,
- Sağlıksız beslenmeden kaynaklanan saç dökülmesi,
- Stres, nedeniyle saç dökülmesi,
- Kronik hastalıklar ın neden olduğu saç dökülmesi,
- Düzensiz yaşam tarzına bağlı saç dökülmesi
- Fiziksel travma gibi nedenlerle saç dökülme sorunları yaşanmaktadır.
Her saç teli yaşam döngüsü içerisinde saç teli büyüme evresi (anagen), saç teli dinlenme evresi (katagen) ve saç teli dökülme (telogen) evresini sürdürmektedir. Günlük hayatta 60 ila 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Saç kökü faaliyeti devam ettiği sürece tekrar saç teli uzayacaktır. Saçların günlük 100 telden fazla dökülmesi ya da dökülen saçların yerine zayıf ve cılız saçlar çıkmaya başlaması saç dökülme sorununun başladığını gösterir.
Saç dökülme nedenleri arasında en çok rastlanan genetik nedenle erkek tipi saç dökülmesi (androgenik allopecia) dir. Daha anne karnında iken ileride saçların dökülüp dökülmeyeceği kodlanmıştır. Testesteron ( erkeklik hormonu) na duyarlı olan saç kökleri, hormonun salgılanmaya başlaması ile etkilenerek dökülmeye başlar.Saç dökülmesinin ne zaman başlayıp, ne zaman biteceği bilinmemektedir.
Saç dökülme sorunu öncelikle saç tellerinin zayıflayıp hacimsiz hale gelmesi ile başlar saç dökülmesi ile devam eder ve saç köklerinin yok olması ile son bulur.
Saç dökülmesinin ileri boyutta olduğu ve geri dönüşün mümkün olmadığı noktada gelişmiş tıbbın ürettiği en son çözüm kıl kökü transplantasyonu yani saç ekimidir.
6) SIKÇA SORULAN SORULAR
-Saç ekimini ilk kim yaptı?
Saç ekimi ilk defa 1940 lı yıllarda bir Japon dermatoloji uzmanı olan Dr. Okuda tarafından yapılmıştır. Ne yazık ki Dr. Okuda 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetmiş sac ekimi konusundaki bilimsel yayınları yıllar sonra keşfedilebilmiştir.
1970’li yıllarda Amerikalı dermatolog Dr. Orentreich sac ekim işleminin kurallarını yayınlamış ve 1998 yılında yine Amerikalı dermatolog Dr.Benstain folliküler ünite nakli ile tamamen doğal saç ekiminin yapılabileceğinin temellerini anlatan bilimsel makalesini yayınlamıştır.
2002 yılından itibaren ise FUE denilen saçların birer birer alındığı yeni bir saç ekimi metodu tanımlanmış, 2005 yılında bu yöntem için kimlerin uygun olduğu ve sınırları netleşmiştir.
-Sağlık Açısından Zararı Var mı?
Saç ekiminin ilerde kişiye sıkıntı yaratacak hiçbir yan tesiri veya komplikasyonu yoktur.
-Saç Ekimi Nasıl Yapılıyor?
Saç ekimi lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Hasta işlem boyunca uyanıktır. Gazete dergi okuyabilir ; TV seyredebilir.
Saç ekimi birkaç aşamalı bir operasyondur. İlk aşamada nakledilecek saç kökleri temin edilir. Bunun farklı şekilleri vardır. Bu da farklı saç ekimi yöntemlerini oluşturmaktadır.
İkinci aşamada saç folikürlerinin yerleştirileceği kanallar saçların döküldüğü alanlara açılır.Son aşamada ise saç kökleri bu kanalların içine yerleştirilir
-Saç Ekiminde Kaç Yöntem Vardır?
Saç ekiminde şu anda tüm dünyada popüler olan iki teknik mevcuttur. Birincisi; eskiden beri uygulanan minigreft / mikrogreft yönteminin geliştirilmiş şekli olan foliküler ünite transplantasyon tekniğidir. Enseden şerit çıkarıldıktan sonra bu bölge dikiş atılarak kapatılır. Şerit mikroskop altında ‘foliküler ünite’ adı verilen 1 ila 4 saç folikülü (kökü) içeren greftlere ayrılır. Saçlı deride özel aletlerle açılan kanallara foliküler üniteler yerleştirilir.
İkincisi; enseden şerit çıkarılmayan ve dikiş atılmayan foliküler ünite ekstraksiyon (FUE) tekniğidir. Başın arka kısmından veya uygun ise diğer kıl içeren bölgelerden ( omuz ,sırt,göğüs) kıl folikülleri, sadece bu operasyon için dizayn edilmiş bir alet ile çıkarılır. Birkaç gün içinde kıl foliküllerinin çıkarıldığı yerler iyileşirler. Kişi böylece ensesinde dikiş izi olmadan saç ekimi yaptırabilir.
-Doğal Oluyor mu? Ekim olduğu Belli Oluyor mu?
Ekim tekniklerinin gelişmesiyle artık ekilen saçlar çok doğal görünmektedir. Foliküler ünite transplantasyonu ile, ekilen saçların yeterince doğal görünmediği saç ekiminin karanlık yılları artık geride kalmıştır.
-Sürekli Bakım Gerektiriyor mu?
Ekimi takiben 2. gün yıkama başlar. 15 gün süreyle özel bir yıkama yapılır. Daha sonra kişi istediği yıkama şekline geçer. Saç ekimi sonrasında sürekli bakım gerekmez.
-Aynı Gün Yolculuk Yapabilir miyim?
Operasyondan hemen sonra hasta , hava veya kara yoluyla rahatlıkla yolculuk yapabilir.
-Kaç Gün Sonra İşime Dönebilirim?
Hasta şapka takarak ertesi gün işine gidebilir. Kişinin işi uygunsa kabuklar düşünceye kadar şapka takılması önerilir.
-Sürekli Kontrol Gerektirir mi?
Gerektirmez. Hastaların çoğu birkaç gün içinde şehirden ayrılır. Ancak işlemin 3.günü hastaların görülmesi tercih edilir. Bu kontroller için herhangi bir ücret talep edilmez.
7)Saç Ekiminde Yaşın Önemi
İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50’sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda hastaya uygulanacak en etkili tedavi, saç ekimiyle olabilir.
Ekim işleminde yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olmasının yanı sıra 39-40 yaşından sonra dökülme hızı yavaşlar. Dolayısıyla bu yaşların altındaki hastalarda ekim yapıldığında saç dökülmesinin devam edebileceği ve hastanın daha sonra 2’inci veya 3’üncü seanslara ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
(*) Saç ekim bizden haberler | blog sayfamız sadece bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi amaçlı olarak kullanılamaz.Sağlık hizmeti amaçlı kullanımından kaynaklanacak tüm sorumluluk kullanan kişilerin kendisine aittir. Sağlık konularında çözüm amaçlı olarak hekime danışınız.