Antioksidan Kaynağı Mor Besinler

Mor sebze ve meyvelere rengini veren madde, antosiyanin maddesidir. Bu bileşen yüksek miktarda antioksidan özelliğe sahip olmakta birlikte sağlığı destekleyici etkiler taşıyor.

• Mor patates

• Mor karnabahar

• Kırmızı Pancar

• Acai Berry – Blueberry

• Siyah Havuç

• Kırmızı Üzüm

• Kırmızı Lahana

• Mürdüm eriği

• Böğürtlen

• İncir

Kalp Hastalıklarına karşı koruyucudur. Antosiyanin, kardiyovasküler hastalıklara karşı korumada, kalp damar kalitesini arttırmada, oksidatif stresi azaltmada etkilidir. Yapılan çalışmalarda antosiyanin içerikli besinlerin tüketimi ile total kolesterol, LDL(kötü kolesterol) ve trigliserit seviyelerinde düşme, HDL(iyi kolesterol) seviyesinde de artış gözlemleniyor. Kırmızı üzümde bulunan resveratrol’un tüketimi, kişide ateroskleroz, hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Görme fonksiyonlarına olumlu etkileri var. Yapılan bir çalışmaya göre antosiyanin içerikli besinler görüş fonksiyonlarının da desteklenmesini sağlıyor. Çalışmaya göre antosiyanin rodopsin yenilenmesine destekçi olarak görüşün daha keskinleşmesinde etkili. Ayrıca, antiosiyaninin damarları koruyucu etkisi sayesinde de görsel adaptasyonu destekliyor. Bu özellik için besinler arasından en iyi siyah havuç örnek gösterilmekte.

Diyabet riskini azaltıyor. Antosiyaninden zengin beslenen kişilerde insülin direncinin, kan glikoz seviyesinin düştüğü bununla doğru orantılı olarak tip 2 diyabet riskini de azalttığı yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir.

Hücre yenilemesine yardımcı. Mor besinler yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücrelerini oksidatif stresten koruyor. Bu sayede hücrelerinin her daim canlı ve sağlıklı kalmasını destekleyerek yaşlanmanı da geciktirici etki oluşturuyor. Ayrıca araştırmalar antosiyanin kadar resveratrolün de anti-aging etki taşıdığını gösteriyor.

Yüksek bilişsel performansa olumlu etkileri var. Antosiyaninin her yaştaki bireyde kısa ve uzun dönemde bilişsel fonksiyonları destekleyici etki göstermektedir. Ayrıca antosiyaninden zengin beslenmenin sözel öğrenme ve hafızayı da arttırdığını gözlemlenmiştir. 7-9 yaş arası çocuklarda yaban mersini tüketimine bağlı antosiyanin takviyesinin bu yaş döneminde dikkati arttırma ve öğrenmeyi desteklemeye yardımcı olduğu görülüyor. Bunun dışında antosiyanin, vücutta beta amiloid plağa bağlı hasarı önleyerek Alzheimer Hastalığına karşı da koruyucu etki taşıyor.

Anti-Kanserojen özelliktedir. Yüksek antioksidan yüksek bağışıklığı destekler. Antosiyanin kansere karşı koruyucu özellik gösteriyor. Araştırmaya göre bu bileşen vücutta DNA hasarını önleme, sitokin üretimini arttırma, tümör oluşum ve yayılımını önleme etkileriyle anti-kanserojen özelliktedir.

Karaciğer koruyucudur. Yapılan çalışmaya göre antosiyaninler karaciğeri oksidatif stresten koruyup, hepatik inflamasyonu ve hepatik lipid birikimini azaltarak destek sağlıyor. Ayrıca Yağlı karaciğer hastalarında da tedaviyi destekleyici olarak antosiyanin içerikli besinlerin kullanımının yararlı olabileceği söyleniyor.

Depresyon karşıtıdır. Resveratrol, kişilerde antidepresan benzeri etki oluşturup stres kontrolünde etki gösteriyor. Özellikle kırmızı üzümde bulabileceğin resveratrol tüketimi sayesinde stresini doğal yoldan

azaltmak mümkün. Araştırmalara göre resveratrol tüketimi sosyal ortamla oluşan stresin azalmasına da katkı sağlıyor.