Fazla kilolarımızı saklamak için koyu renklerin arkasına sığınıyoruz çoğu zaman peki beslenme biçimimizde değişiklikler yaparak siyah rengi tercih etme sıkıntısından kurtulsak fena olmaz mı?Çünkü hayat tüm renkleri ile güzel ve yaşamaya değer..
Un
Doğru bildiğimiz yanlışlardan başlayacak olursak diyette ekmeği kesmek özellikle zayıflama evresinde doğru bir yöntem değildir.
- Karbonhidrat grubu bir numaralı enerji kaynağımızdır.Vücudu uzun süre aç bırakarak bir anda karbonhidrat alımını kesmek doğru değildir.
- Beyaz ekmeği lif kaynağı olan kepekli veya çavdar veya tam buğday ekmekle yer değiştirerek işe başlayabiliriz.
- Daha uzun süre tok kalarak, tahıl grubundan gelecek B grubu vitaminlerden de faydalanmış oluruz.Önemli olan unla yapılan hamur işlerine hayatımızda yer vermemek,yağda kızarmış ürünleri tercih etmemek ve tüketimlerimizde porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir.
- Hareketsiz yaşama hayır diyerek fiziksel aktivitemizi arttıracak hobiler veya uğraşlar bulmak kendimiz için yapacağımız en güzel tercih olacaktır.
Tuz
Yemeğin tadına bakmadan tuz dökenlerden misiniz? Yoksa az tuzlu yiyenlerden misiniz?
- Tuz konusunda kendinize hakim olamıyorsanız baharat kullanımını arttırmak tuz tüketiminizi azaltacaktır.
- Özellikle yemekler piştikten sonra tuz ilave etmek ve sofrada tuzluğu bulundurmamak fazla tüketimin önüne geçecektir.
- Yapılan araştırmalara göre tuz tüketimi iştahı açıyor,baharatlar bu yönden avantaj sağlıyor.
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde 6 gramdan fazla tuz tüketimi önerilmemektedir.
- Fazla tuz tüketimi başta yüksek tansiyon olmak üzere,kalp ve damar rahatsızlıkları ve ödem gibi birçok hastalığa sebep olabilir.
- Fazla tuz tüketimi yanında az tüketimi de özellikle zihinsel gelişim için önem teşkil etmektedir.
- Bu sebeple özellikle anne adaylarının ve çocuklarda iyot eksikliği olmamalıdır.
Şeker
Üç beyazın son halkası şeker özellikle şekerli gıdalar(tatlılar,şekerlemeler,asitli içecekler,hazır meyve suları..)sandığınızdan daha fazla enerji almanıza yol açabilir.
- Eğer çay tiryakisi iseniz içtiğiniz her bir çay bardağı için attığınız bir küp şeker yaklaşık 20 kaloriye eş değerdedir.
- Fazla şeker tüketimi insülin dengesini bozarak şeker düzeyinizde dalgalanmalara ailede genetik faktörlerle şeker hastalığına yatkınlık varsa şeker hastalığı yani diyabete davetiye çıkarabilir.
- Özellikle doğru fırçalama yöntemleri uygulanmıyorsa dişlerin hızlı çürümesine sebep olur.
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük şeker tüketimimiz 25 gramı geçmemelidir.
- Bilinçli tercihler yapmak açısından alışverişte etiket okumak çok önemlidir.
- Karbonhidrat gramajına ek olarak şeker ilavesi yapılmış mı? tatlandırıcı kullanılmış mı? Glikoz şurubu kullanılmış mı? Tek tek incelenmelidir.
- Özellikle şeker hastalarının bu konuda daha bilinçli olması gerekir.
- Her şekersiz ürün şeker ilavesiz veya diyet ürünü demek değildir.Tatlandırıcılarda vücudumuzda şeker olarak algılanmaktadır.Bu sebeple bu ürünleri kullanırken mutlaka diyetisyene danışmanız gereklidir.