Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Dengeli ve düzenli beslenmek şüphesiz sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlar arasındadır.Mevsimsel değişiklikler beslenmemiz üzerinde etkili olabilir.Özellikle yaz ayları sıcaklıkların artması ile birlikte kronik hastalıklarda(hipertansiyon,diyabet,kalp hastalıkları..vb.) artış görülebilir.

Öğün atlamayın..kahvaltısız güne başlamayın.

Sağlıklı beslenmenin ilk kurallarından biri öğün atlamamaktır.3 ana + 3 ara şeklinde beslenmek kan şekeri dengelenmesinde ve bir sonraki öğünde fazla kalori alımının önüne geçecektir.Geç kahvaltılar öğle yemeğinin atlanmasına sebep olabilir.2.5 maksimum 4 saat aralıklarla beslenmek gerekir.

Günde en az 8-10 bardak su için.

Yetersiz sıvı tüketimi ile bulantı,baş dönmesi,dikkat eksikliği,baş ağrısı,bayılma ve baş dönmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kadınlarda 2-2.5 litre erkekler de sıvı tüketimi 3 litreye kadar çıkabilir.Su tüketiminde zorlanıyorsanız suyunuzu daha keyifli içmek için meyveler, çubuk tarçın ve karanfil ile tatlandırabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki her şeyin çoğu zararlı olduğu gibi 5 litreye yakın su içmek toksik etki yaratabilir.Terleme ile kaybettiğimiz mineralleri eğer tansiyon sorununuz yoksa günde 1 tane maden suyu ve su tüketiminize dikkat ederek dengeleyebilirsiniz.

Ara öğünlerinizde sağlıklı tercihler yapın.

Azalan sıvı tüketimine bağlı kahve.çay,asitli içecekler,soğuk çaylar ve limonata gibi içecekler yerine ayran,kefir,süt tercih edebilirsiniz.Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurma tercih edebilirsiniz.

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye gayret gösterin.

Bağışık sisteminizi güçlendirmek,hastalıklara karşı direncinizi arttırmak için vitamin ve minerallere de ihtiyacımız vardır.Meyve ve sebzelerdeki antioksidan bileşenler kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.Meyve ve sebzelerden günde 5 porsiyon tüketmeye çalışmalıyız. Meyve ve sebzelerin iyi yıkandığından emin olmalı gerekirse sirkeli suda bekletmeliyiz.

Pişirme tekniklerine dikkat etmeliyiz.

Kızartmadan ve fazla yağlı yüksek kalorili besinlerden uzak durmalıyız.Hafif sebze yemekleri tercih etmeliyiz.Fırında,ızgara ve haşlama yöntemleri kullanmalıyız.Mangal gibi kırmızı etin direk ateşe mağruz kalması ile kanserojen bileşenlerin oluşumunu hızlandıran yöntemlerden kaçınmalıyız.

Tuz tüketimi günde 5 gramı geçmemelidir.

Fazla tuz tüketimi ödem yapacağı için konserveler,sucuk-salam gibi işlenmiş gıdalardan, salamura ürünlerden,turşu,şalgam ve tuzlu peynirlerden uzak durmalıyız.

Son olarak ise sıcakların etkisi ile bozulmaların önüne geçmek için

Bilinçli tüketiciler olarak sağlıklı tercihler yapmak için; etiket okuma alışkanlığı edinmeli,ürünlerin üzerindeki üretim ve son kullanma tarihi gibi önemli bilgileri kontrol etmeliyiz.Etiket üzerinde yazan saklama koşullarına dikkat etmeliyiz.Yemekleri dışarıda bekletmemeliyiz.Dışarıda satılan paketli olmayan ürünleri tercih etmemeliyiz.Mayonez,yumurta,süt,et(balık,tavuk) grubu gibi sıcakta mikroorganizmaların çabuk etki göstereceği ürünler için ise daha özenli olmalıyız.Bu yöntemleri uygulayarak zehirlenmelerin önüne geçebiliriz.