7’den 70’e herkesin tüketmesi gereken bir besin olan balık birçok vitamin, mineral, yağ ve protein içeriği ile değerli bir besindir.
İşte size balık tüketmeniz için 10 neden:
1. Balık, kalp-damar sağlığını korur, kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini azaltır.
2. Balık, damarları temizler.
3. Balık, kan basıncını dengeler.
4. Balık, kandaki trigliserit seviyesini düşürür.
5. Balık, esansiyel birçok besin öğesini içerir.
6. Balık, beyin gücünü arttırır ve bunama, hafıza kaybı gibi bilişsel sorunların görülme riskini azaltır.
7. Balık, depresyona karşı savaşır.
8. Balık, cilt sağlığı için vazgeçilmezdir.
9. Balık, eklem rahatsızlıklarını hafifletmektedir.
10. Balık , göz sağlığı için gereklidir.
* Haftada 2-3 gün, omega 3 yönünden zengin deniz balıkları tercih edilmelidir.
Balık, %67,5 oranında protein içerir. İçerdiği proteinin vücut tarafından emilimi yüksektir. Yara iyileşmesi, doku onarımı, büyüme ve gelişme için gerekli olan proteini sağlar. Ayrıca Uzun Zincirli Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ‘nden (PUFA) de zengindir. Bu özelliği ile yüksek bir omega 3 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri, bir çeşit doymamış yağ asididir ve yukarıda sayılan maddelerin vücutta gerçekleşebilmesini sağlar. Omega 3’ ün içerdiği EPA ve DHA gibi yağ asitleri de hem beyin gelişimi hem de hastalıklardan korunma görevini üstlenirler.
Balık, A vitamini (retinol form), D vitamini, B grubu vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B12), kalsiyum, demir, çinko, potasyum, iyot, selenyum, fosfor gibi vitamin ve mineraller yönünden de zengindir. İçerdiği vitamin ve mineraller özellikle; kemik gelişimine, saç sağlığına, insülin hormonu yapımına, tiroit hastalıklarının engellenmesine (özellikle guatr), kanın normal kıvamında olmasına yardımcı olurlar.
DİKKAT: Tüketilecek balığın gözlerinin parlak, lekesiz, dışa bombeli olmasına, derisinin taze olmasına dikkat edilmelidir. Solungaçları kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçleri diri, derisi parlak ve gergin olmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Balık, kızartılmamalıdır. Izgara, fırın veya kendi suyunda pişirilebilir.