Çağımızın hastalığı olan obezite birçok kişinin sağlığını tehdit ediyor. Türkiye’de 3 kişiden 1’i obez… Hareketsiz yaşam, dengesiz ve düzensiz beslenme, vücudunuzun temel olan ihtiyacını karşılayacak yararlı besinler yerine karbonhidrat, yağ ve tuz içeriği yüksek besinleri tüketmek obezitenin temellerini oluşturmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa öncü olmaktadır.
Sağlıklı yaşamaya karar verdiysek bu yolda ilerlerken planlı olmanız gerekmektedir. İlk iş doğru beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi organize etmekten geçiyor. Mutfağınızda sağlıklı yemekler pişirmek için zaman ayırmak, günlere göre besinleri organize etmek, yemeklerin içeriğini diyetisyeninizle planlamak, farkından olmadan yaptığınız yanlışların düzeltilmesi ve yeniden düzenlenmesi konusunda size yol gösterecektir bu açıdan işinizi kolaylaştıracaktır. Planladığınız öğünlerin içeriklerine karar verdikten sonra sıra alışverişe geliyor.
Alışverişte dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
- Alışverişe giderken mutlaka tok karnına gitmenizi öneririz.
- Tok karnına alışverişe gittiğinizde yemek yeme dürtünüz daha az olacağından kalorisi yüksek atıştırmalıklardan alma olasılığınız da düşecektir.
- Alışveriş listesi oluşturmaya özen gösterin.
- Gerekirse kategorilere ayırın. Bu sizin zamanınızı doğru kullanmanızın yanı sıra gereksiz alışverişin de önüne geçecektir.
- Besin çeşitliliği sağlıklı beslenmenin temel prensipleri arasında yer alır.
- Rengarenk, farklı besinleri tercih etmeniz vitaminler ve antioksidan bileşenler yönünden zengin beslenmeniz demektir.
- Sebze ve meyveleri mevsiminde yemeğe özen göstermelisiniz.
- Sağlıklı tercihlerin anahtarı bilinçli tüketici sayısının artışı ile mümkündür.
- Paketli ürünlerde etiket okuyun. Özellikle Son kullanma tarihi (SKT) , Üretim tarihi (ÜT), raf ömrü gibi besinin tazeliği konusunda bilgi veren noktalara dikkat etmelisiniz.
- Gramaj, net ağırlık, süzme ağırlık diyet yaparken porsiyon kontrolü açısından önemlidir.
- Gıda alerjisi veya gıda intöleransı olan bireylerin mutlaka ürünün içeriğinde hangi maddelerin kullanıldığını bilmesi bu riski azaltacaktır.Örneğin ; çilek, fındık, fıstık, süt, gluten..vb.
- Özellikle light ürünlerin karbonhidrat içerikleri mutlaka incelenmelidir. Yağ oranları azaltılırken, karbonhidrat içerikleri arttırılabiliyor. Nasıl olsa light ürün diyerek tüketimler aratabiliyor.
- Enerji ve besin öğelerinin bilgisi kalori cetvelinden dikkatlice incelemelisiniz. 100 gramda kaç kalori enerji (kcal), kaç gram protein, karbonhidrat ve yağ içeriyor. Örneğin ; günlük şeker limiti 25 gramdır. Tükettiğiniz şeker oranı 25 gramın üzerinde ise zamanla fazla kalori alımı kilo alımına neden olmaktadır. Etiket okumak farkındalık demektir.
- Gıdanın saklama koşullarına dikkat edilmeli doğru muhafaza yöntemleri kullanılmalıdır. Soğuk zincir kırılmamalıdır.
- Organik bir ürün tercih edecekseniz mutlaka bandrollü olmasına dikkat edilmelidir.