· 1 porsiyon: 705 kalori
· 12 servis
· Hazırlık süresi (pişirme hariç): 30 dakika
· Pişirme süresi: 120 dakika
Malzemeler:
. 500 g aşurelik buğday
. 1 kase pişmiş kuru nohut
. 1 kase pişmiş beyaz kuru fasulye
. 1 kase kuru üzüm
. 1 çay bardağı pişmiş beyaz pirinç
. 2 su bardağı (400 ml) süt
. 2 adet orta boy elma
. 1 adet portakal
. 1 kg şeker
. 200 g kuru kayısı
. 200 g kuru incir
. 5 g gül suyu
. 15 çay bardağı su
. 2 fincan nar
Yapılışı:
Öncelikle buğday, fasulye ve nohut 1 gece önceden suda bekletilmelidir. Nohutu ıslatırken sıcak su ve tuz koyunuz. Islatmış olduğunuz buğdayı iyice yıkayıp kara suyunu çıkartınız. Geniş bir tencereye koyup ocağın üzerine alın ve üzerini geçecek kadar su koyunuz. Ocağın altını kapatıp 10-15 dakika dinlendiriniz ve tekrar kaynatıp tekrar dinlendiriniz. Gerekiyorsa üzerine biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. En son bir kez daha kaynatıp dinlendirdikten sonra tekrar ocağın altını yakınız, sütü döküp karıştırmaya devam ediniz. Pirinci yıkayınız ve tencereyi sürekli olarak karıştırınız. Üzümleri yıkayıp katınız, malzemeleri koydukça suyunu arttırınız. Portakal kabuğunu küp küp doğrayınız, ayrı bir tencerede haşlayınız. Elmaları küp küp doğrayıp aşureye katınız. Sürekli karıştırarak biraz daha pişirip altını kapatınız. Aşureyi kaselere paylaştırınız, ılıyıp üzeri pelte olduktan sonra nar ile süsleyiniz.
Afiyet olsun…