Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş
sofraların kurulduğu günlerdir.
Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Yağlı etlerin
doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve
yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı
miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.
Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6,
B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle
birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının
tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde
bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Etlerle beraber çay, kahve, kola gibi tanen içerikli içeceklerin
tüketimi demir emilimini azaltır, bundan dolayı beraber tüketilmesi önerilmemektedir.
Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Sağlıksız pişirme tekniği
ile pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır; haşlama,
fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir. Yapılan çalışmalarda kolon kanserinin
önemli risk faktörlerinden biri kırmızı et tüketiminin fazla olması gösteriliyor. Günlük 80 gr kırmızı et tüketimi
riski arttırmaktadır. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haftada 2 kez tüketmek en sağlıklısı.
Buna ek olarak Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmektedir.
Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş
hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık
gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden
tüketmemelidir. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan
insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yüksektir. Dikkat edilmesi
gerekmektedir.
Bayram süresince;
1. Mutlaka 3 öğün yemek yiyin.
2. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin.
3. Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde 2 fincan kahveyi geçmeyin.
4. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun.
5. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze
yeşillik tüketin.
6. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun.
7. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.
8. Günde 8-10 su bardağı su tüketin.
9. Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın.
10. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin.
11. Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen
gösterin.
12. Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösteriniz.
İyi Bayramlar